Maine Coon cattery Jean Le Just

Karakter van het ras Maine Coon, uiterlijk en verzorging.

Maine Coon kater Jean Le Just Harvey-Puma

Maine Coon katten zijn heel gezellige huisgenoten. Ze houden van gezelschap van mensen en andere dieren die in huis zijn. Ze zijn niet erg geschikt om alleen te houden als je hele dagen werkt. Zet er dan een vriendje bij en je hebt een heel gelukkig huisvriendje.

Main Coons zijn aanhankelijke en vriendelijke katten met een lief karakter en intelligent.Van nature zijn ze vrij rustig van aard en eigenlijk altijd goed gehumeurd. Zij zullen niet gauw hun nagels uitslaan en zij gaan vechtpartijen meestal uit de weg. Als je de krant of een boek wilt lezen, kun je er bijna zeker van zijn dat een paar Maine Coons minstens met je meelezen. Ben je in de keuken bezig of doe je een ander klusje, krijg je bijna altijd hulp. Ze zijn over het algemeen gek op water, dus afwassen of groenten schoonmaken beschouwen zij als een persoonlijke uitnodiging om eens lekker met water te kliederen. Een karakteristieke houding voor (sommige) Maine Coons is liggend water drinken met de poten om de drinkbak heen. Zorg daarom voor een zware drinkbak, want er wordt heel wat in afgerommeld.

Maine Coons zijn over het algemeen grote katten. Het zijn ook grote eters. Ze zouden het helemaal niks vinden als ze afgepaste porties zouden krijgen. En hoe beter ze gevoed worden hoe groter en gezonder ze over het algemeen worden. Ze kunnen vijf tot tien kilo zwaar worden. Poezen zijn verhoudingsgewijs kleiner dan katers.

De Maine Coon is laat volwassen (variërend tot 4 jaar), blijft heel lang speels (sommigen apporteren ook) en hun indrukwekkende verschijning is krachtig, robuust en gespierd.

U zult verbaasd zijn over het zachte stemgeluid als u voor het eerst een Maine Coon hoort miauwen. Katers zijn in het algemeen wat ondernemender. Poezen zijn vaak wat gereserveerder tegenover vreemden.

Uiterlijk ras Maine Coon

De kop wordt omlijst door een kraag en een baard. Ze hebben een ‘broek’ en een lange pluimstaart. De vacht is halflang en redelijk water afstotend. De staart is lang en vol en er is een volle kraag die aan de basis van de oren begint.

Verzorging vacht

Maine Coons hebben een redelijk gemakkelijk te onderhouden vacht. Hoewel er ook Maine Coons zijn, die een ondervacht hebben die snel klit. Eén keer in de week borstelen en kammen is doorgaans genoeg, vergeet niet de 4 okseltjes. De vacht is redelijk waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit 'vettige' laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Tijdens de rui kun je de kat helpen de haren kwijt te raken door met een grove kam 2 keer per week te kammen.

Maine Coon Nebraska foto boven, Jamy en Joe Cocker.